Om oss
Hej
Jag heter Johan och driver med min familj och personal ett traditionellt polkagriskokeri centralt beläget i Gränna. Du kan besöka vår butik under sommarhalvåret men också köpa lite större partier här ifrån hemsidan. Och då året runt!
I butiken kan du ser hur vi gör våra godsaker men här nedan finns också ett litet bildspel för besökarna till hemsidan. Jag får ibland frågan varför jag har en älg på mina produkter – det beror på att jag är intresserad av jakt och viltvård och tillbringar gärna mycket tid i skogen.
Socker, vatten och ättika kokas till 150 grader. Ibland tillsätts även aromen till kokningen, men oftast sker det efter kokningen.
Den färdigkokta sockersmeten hälls upp på kylt arbetsbord…
…där en mindre del av smeten färgas röd. Den större ofärgade delen…
…bearbetas dels för hand…
…och dels med maskin. Syftet är att arbeta in luft så massan blir smidig och fyllig.
Massan överförs till bakbordet, där den röda delen av smeten återförs till polkamassan.
Genom vridningen, rullning och klippning formas så allt fler, längre och tunnare stänger.
Till slut har stängerna nått sin ideala tjocklek. Vi är nu nästan klara!
De nu färdiga och tillklippta polkagrisarna rullas en stund för att behålla sin runda form.
Den färdiga grisen skall nu slås in. Här på Johans Polkagrisar använder vi en särskilt hygienisk plastpåse…
…samt såklart traditionellt rödvitt omslagspapper! Klart för njutning!