Vanliga frågor

FAQ

Varför heter det polkagris?

Jo, för att när Amalia Eriksson år 1859 började sin tillverkning av denna grännagodsak så kallade hon dem polkagrisar efter dels den dans, polkan, som var på modet just då; och dels efter ordet gris som i äldre svenska betyder just ’karamell’.

Det kan också komma sig av att dåtidens herrar, när de gick på dans, medförde karameller (grisar) för att bjuda damerna på. Och eftersom dansen var polka så tog man sig en polkagris mellan svängomerna!

Jag skulle vilja göra egna polkagrisar. Kan ni bjuda på ett recept anpassat till ett familjkök?

Javisst!

Du behöver: 1 kg socker (= 11 dl cirka), 4 dl vatten, 50 gr glykos (kan uteslutas), 1 msk ättikssprit (12%), 20-25 droppar pepparmintolja, röd karamellfärg. Vegetabilisk olja. Talk (livsmedelstalk).

Redskap: En marmorskiva (helst) annars borde en tjock silikonmatta också fungera bra (i nödfall en väl rengjord diskbänk i rostfritt stål). En bra matlagningstermometer. Spatlar och degskrapor etc. En rostfri gryta. Oanvända diskhandskar.

Goda råd: Kom ihåg att jobba snabbt! Var gärna två eller tre i köket och hjälps åt! Det är varmt!

  1. Koka sockret, vattnet, glykosen och ättikan i grytan. Se upp så det inte kokar över!
  2. Olja in marmorskivan och redskapen med vegetabiliska oljan.
  3. När massan nått 140 grader C hälls den ut på marmorskivan. Spara cirka en femtedel i grytan.
  4. Färga femtedelen i grytan röd med karamellfärgen. Håll varmt.
  5. Droppa peppermintsoljan på sockermassan och vik ihop den nu utflutna massan. Upprepa vikningarna några gånger. När massan går att hantera med diskhandskklädda händer, vik och dra den upprepade gånger för att jobba in lite luft och göra massan silkesvit.
  6. Överför massan till ett lätt talkat bakbord (eller en kallare del av marmorskivan) och forma en stor rulle. Lägg på den något ihoparbetade röda delen i form av en eller två strängar.
  7. Vrid och rulla tills önskad tjocklek (12 mm t. ex) uppnåtts. Klipp upp den nu rödvita rullen i lagom stora bitar.
  8. Låt svalna utan att polkakaramellerna nuddar vid varandra.
  9. Klart! Lycka till!
Jag tycker om polkagrisar men vill inte äta så mycket godis. Finns det inget man kan göra av dem så man får smaken men med mindre mängd?

Jodå! Här bjuder vi på ett dessertrecept med både polkagrisar och päron (som ju är Gränna stads andra berömda livsmedel): Webmasterns Polka-Päron!

Du behöver: 1 liter vaniljglass, en burk konserverade päron (avrunna), en vanlig polkagris, en polkagris med päronsmak samt vispad grädde.

  1. Lägg glassblocket i mitten på ett serveringsfat.
  2. Lägg de avrunna päronhalvorna runt om vaniljglassberget.
  3. Krossa grovt de bägge polkagrisarna. (Behåll papperet på!). Öppna grisarna i ena änden och strö ut polkakrosset över glass & päron.
  4. Garnera med vispad grädde. Gärna ur spritspåse.
  5. Servera direkt! (Om man vill kan man också sätta i ljus eller andra dekorationer!)
Är det någon idé att besöka Gränna? Där finns väl ändå bara polkagrisaffärer?

Här finns mycket mer än bara polkagrisar att njuta av! Gränna är en av landets finaste sommarstäder och erbjuder även sol & bad, ett intressant museum om bl.a. Andreemännens öde på Nordpolen, slott och ruiner, utflykter till Visingsö med sina remmalag (hästdragen transport), gamla kyrkor, ännu mer ruiner m.m. Kom även till vår polkagrisbutik på Hamnvägen 3 (vid Konsum) och se när vi handtillverkar våra fina polkagrisar!

Om jag nu kommer till er, får man smaka då?

Absolut! Under öppettid pågår kokning av polkagrisar och vi försöker då att bjuda på ett polkasmakprov – fortfarande varmt och mjukt!. En gastronomisk upplevelse!

Vad är Isomalt?

Isomalt är ett luktlöst, vitt, kristalliskt och sockerfritt ämne som används till bl.a. karameller, sylt, glass m.m. Det utvinns ur sackaros (d.v.s. vanligt socker) och har fysiska egenskaper som är mycket snarlika socker, och det är därför vi kan göra polkagrisar på det. Isomalt har använts i livsmedelsindustrin i cirka 25 år och har e-nummer E953 och är rent tekniskt en sockeralkohol (men man blir inte berusad av det!).

Ämnet smakar inte särskilt sött varför man tillsätter små mängder av något annat sötningsmedel, t.ex. stevia, vid tillverkning av exempelvis konfektyr. Isomalt ger ej upphov till karies och har mycket begränsad påverkan på blodsockret men observera att överdriven konsumtion har laxerande verkan.